Poświęcenie ołtarza polowego w Centrum Caritas w Budach Głogowskich

20 września 2014 r. w Ośrodku Caritas – Centrum Promocji Obszarów „Natura 2000” w Budach Głogowskich miało miejsce niecodzienne wydarzenie – poświęcenie ołtarza polowego oraz krzyża i figury Matki Bożej. Msza św. odprawiana w plenerze zgromadziła wielu ludzi – mieszkańców Bud Głogowskich, młodzieży przebywającej w Ośrodku na weekendowym szkoleniu, pracowników i wolontariuszy Caritas oraz wykonawcę krzyża i podstawy pod figurę Maryi – Pana Janusza Kuliga . Eucharystii przewodniczył J.E. Bp Edward Białogłowski, zaś koncelebransami byli: ks. prał. Stanisław Słowik – dyrektor rzeszowskiej Caritas oraz ks. dr Piotr Potyrała. Ksiądz Biskup w wygłoszonej homilii podkreślił wyjątkowość miejsca, przy którym była celebrowana Msza św., mówiąc, że sklepieniem tej świątyni jest błękit nieba, zaś ścianami – brzozy i sosny. Przypomniał również, że to, co symbolizuje krzyż – aktualizuje się na ołtarzu.

Po zakończonej Mszy św. zaproszeni goście spotkali się na uroczystym obiedzie, który również stanowił okazję do refleksji oraz wzajemnego duchowego ubogacenia.

Strona główna » Poświęcenie ołtarza polowego w Centrum Caritas w Budach Głogowskich » Poświęcenie ołtarza polowego w Centrum Caritas w Budach Głogowskich