Podkarpackie szkoły odwiedzają Centrum Caritas w Budach Głogowskich

Na przełomie września i października uczniowie kilku szkół: Szkoły Podstawowej w Zaborowie, Szkoły Podstawowej w Gnojnicy-Woli, Zespołu Szkół w Januszkowicach oraz Gimnazjum Sportowego w Rzeszowie przyjechali do Ośrodka Caritas – Centrum Promocji Obszarów „Natura 2000” w Budach Głogowskich. Wszystkie grupy zostały powitane przez ks. Piotra Potyrałę z rzeszowskiej Caritas, który z pomocą prezentacji multimedialnej przedstawił historię powstania oraz aktualną działalność Centrum Caritas w Budach Głogowskich.

Kolejnym punktem programu było uczestnictwo uczniów w blokach tematycznych, dotyczących „Natury 2000” („Dary Natury – las”, „Kuchnia natury”, „Klub tropiciela natury”), prowadzonych przez Pana Jana Jodłowskiego oraz Panią Karolinę Pastułę. Ubogaceniem edukacji ekologicznej były spacery w pobliskim lesie, zbieranie grzybów oraz zajęcia z mikroskopami. Najmłodsi goście Centrum Caritas brali również udział w zabawach o tematyce związanej z ochroną przyrody. Przyjemnym elementem rekreacji było wspólne grillowanie, zajęcia sportowe oraz spotkanie przy obiedzie.

Strona główna » Podkarpackie szkoły odwiedzają Centrum Caritas w Budach Głogowskich » Podkarpackie szkoły odwiedzają Centrum Caritas w Budach Głogowskich