W dn. 9-10 października 2014 r. w Centrum Caritas w Budach Głogowskich przebywały osoby niepełnosprawne z WTZ w Kolbuszowej, WTZ w Ropczycach, ŚDS w Tyczynie i ŚDS w Strzyżowie. Uczestniczyły one w warsztatach dotyczących „Natury 2000” („Kuchnia natury”), a także w  zajęciach rekreacyjno-sportowych (tenis stołowy, „piłkarzyki”, bilard), realizowanych przez rzeszowską Caritas we współpracy z Regionalnym Ośrodkiem Polityki Społecznej w Rzeszowie w ramach projektu „Wszyscy różni – wszyscy równi”. Wielkim zainteresowaniem cieszyło się spotkanie z mistrzem olimpijskim i mistrzem świata – Panem Rafałem Wilkiem, który opowiedział o swojej niepełnosprawności fizycznej oraz drodze wiodącej na szczyt. Zwieńczeniem aktywnie spędzonego pierwszego dnia realizacji projektu była dyskoteka, w której wzięły udział zarówno osoby niepełnosprawne jak również towarzysząca im kadra i wolontariusze.

W drugim dniu pobytu w Budach Głogowskich przebywający tam Goście – korzystając z pięknej pogody – podczas spacerów podziwiali piękno przyrody. Ponadto, wszyscy uczestnicy z radością podjęli rywalizację w konkursie artystycznym „Sport to zdrowie”. Na zakończenie spotkania wszyscy otrzymali upominki, po czym rozpoczęli odliczanie czasu do kolejnego spotkania, które odbędzie się w dn. 28-29.10.2014 r.

Strona główna » „Wszyscy różni – wszyscy równi” – niepełnosprawni w Centrum Caritas w Budach Głogowskich (cz. I) » „Wszyscy różni – wszyscy równi” – niepełnosprawni w Centrum Caritas w Budach Głogowskich (cz. I)