Kontynuując realizację projektu „Wszyscy różni – wszyscy równi” – Caritas Diecezji Rzeszowskiej współpracując z Regionalnym Ośrodkiem Polityki Społecznej w Rzeszowie zaprosiła w dn. 28-29 października 2014 r. do Centrum w Budach Głogowskich osoby niepełnosprawne z WTZ w Kolbuszowej, WTZ w Ropczycach, ŚDS w Tyczynie i ŚDS w Strzyżowie. Po zakwaterowaniu uczestników oraz spotkaniu przy kawie i herbacie – wszyscy udali się do stadniny koni w Zabajce, gdzie z radością wzięli udział w przejażdżce bryczką oraz zwiedzaniu mini-zoo. Powróciwszy do Ośrodka w Budach Głogowskich – po wzmocnieniu się obiadem – osoby niepełnosprawne wraz z opiekunami uczestniczyły w zajęciach sportowych (siatkówka, tenis, „piłkarzyki”, bilard, badminton). Dużym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia artystyczne oraz spotkanie ze znanym podróżnikiem – Panem Tomaszem Moszczakiem. Wieczorem odbyła się natomiast dyskoteka.

Drugi dzień spotkania upłynął pod znakiem zajęć prowadzonych przez Pana Henryka Klimka – nauczyciela oraz członka Związku „Strzelec”. Ponadto, korzystając ze słonecznej pogody – goście Centrum w Budach Głogowskich kontynuowali rozgrywki sportowe, a także podziwiali piękno jesiennej przyrody, spacerując wzdłuż ekologicznej trasy „Natura 2000”. Zwieńczeniem całego projektu było wręczenie pucharów oraz nagród dla wszystkich uczestników.

Strona główna » „Wszyscy różni – wszyscy równi” – niepełnosprawni w Centrum Caritas w Budach Głogowskich (cz. II) » „Wszyscy różni – wszyscy równi” – niepełnosprawni w Centrum Caritas w Budach Głogowskich (cz. II)