Podopieczni ŚDS z Wysokiej Głogowskiej w Centrum Caritas w Budach Głogowskich

30 stycznia 2015 r. grupa osób ze Środowiskowego Domu Samopomocy w Wysokiej Głogowskiej wraz z opiekunami (na czele z Panią Lucyną Organiściak i ks. kan. Zbigniewem Gargasiem) odwiedzili Centrum Promocji Obszarów „Natura 2000” w Budach Głogowskich. Uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych prowadzonych przez Pana Jana Jodłowskiego. Spotkali się również z gośćmi specjalnymi, którymi byli: zastępca prezesa Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Rzeszowie – Pan Bogusław Kida oraz burmistrz Głogowa Małopolskiego – Pan Paweł Baj.

Uczestnicy spotkania znaleźli również czas na zajęcia sportowo-rekreacyjne.\

Strona główna » Podopieczni ŚDS z Wysokiej Głogowskiej w Centrum Caritas w Budach Głogowskich » Podopieczni ŚDS z Wysokiej Głogowskiej w Centrum Caritas w Budach Głogowskich

Napisano w 2015

WTZ Ropczyce w Budach Głogowskich: „andrzejki” z „Naturą 2000”

Ponad 50 osób niepełnosprawnych z Warsztatów Terapii Zajęciowej w Ropczycach wraz z opiekunami na czele z Panią Kierownik Urszulą Rymut przybyło 25 listopada 2014 r. do Ośrodka Caritas w Budach Głogowskich, aby poznawać obszary chronione europejskiej sieci „Natura 2000”. Zwieńczeniem tych zajęć były zabawy andrzejkowe oraz dyskoteka, w czasie której wszyscy przebrali się w ciekawe stroje, m. in. zwierząt występujących w obszarach „Natura 2000”. Natomiast 26 listopada był dla uczestników spotkania okazją do zajęć w grupach oraz refleksji i integracji.

Strona główna » WTZ Ropczyce w Budach Głogowskich: „andrzejki” z „Naturą 2000” » WTZ Ropczyce w Budach Głogowskich: „andrzejki” z „Naturą 2000”

Napisano w 2014

Osoby niepełnosprawne z Ośrodka w Strzyżowie poznają „Naturę 2000”

20 listopada 2014 r. podopieczni Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Strzyżowie wraz z opiekunami odwiedzili Centrum Promocji Obszarów „Natura 2000” w Budach Głogowskich. Punktem wyjścia spotkania była prelekcja ks. Piotra Potyrały dotycząca obszarów chronionych „Natura 2000”. Następny punkt programu stanowiły zajęcia prowadzone przez Pana Henryka Klimka, po których młodzież została podzielona na dwie grupy, uczestniczce w bloku tematycznym „Kuchnia natury” i „Apteka natury”. Po zakończeniu ciekawych zajęć – wszyscy z przyjemnością posilili się kiełbaską, aby następnie uczestniczyć w zabawach o tematyce ekologicznej oraz zajęciach sportowych.

Strona główna » Osoby niepełnosprawne z Ośrodka w Strzyżowie poznają „Naturę 2000” » Osoby niepełnosprawne z Ośrodka w Strzyżowie poznają „Naturę 2000”

Zdrowo i wesoło – z Caritas i z Tesco w Budach Głogowskich

W ramach współpracy z Fundacją „Tesco Dzieciom” Caritas Diecezji Rzeszowskiej realizuje w Ośrodku w Budach Głogowskich projekt „Zdrowa żywność i aktywność – na każdy dzień”, Jego celem jest promowanie zdrowego trybu życia, walka z otyłością oraz zaangażowanie w wolontariat.

Beneficjentami spotkania, które odbyło się 19 listopada 2014 r. – byli gimnazjaliści z Zespołu Szkół w Głogowie Małopolskim. W tematykę spotkania wprowadził uczestników ks. dr Piotr Potyrała. Elementem zajęć praktycznych były warsztaty „Kuchni natury”, których celem jest nauka przygotowania prostych, smacznych i zdrowych potraw. Tym razem dzieci pod opieką Pani Karoliny Pastuły przygotowały pyszną sałatkę grecką oraz deser owocowy. Trzeci punkt zajęć projektowych stanowił blok tematyczny „Apteka natury”. Został on przeprowadzony przez specjalistę z tej dziedziny – Pana Jana Jodłowskiego. Kontynuacją zajęć był blok sportowy: dzieci z radością podjęły wysiłek, grając w tenisa stołowego, „piłkarzyki” i bilard. Na zakończenie spotkania – jego uczestnicy otrzymali upominki oraz spożyły pyszny obiad.

Strona główna » Zdrowo i wesoło – z Caritas i z Tesco w Budach Głogowskich » Zdrowo i wesoło – z Caritas i z Tesco w Budach Głogowskich

„Strzelec” w Budach Głogowskich

Od 14 do 16 listopada 2014 r. w Centrum Promocji Obszarów „Natura 2000” w Budach Głogowskich odbyło się spotkanie członków Związku „Strzelec” z całej Polski. Wśród uczestników spotkania nie zabrakło również przedstawicieli grup paramilitarnych oraz instruktorów ze szkół walki wręcz. Stanowiło ono okazję do zapoznania się z obszarami „Natura 2000, a także do zajęć praktycznych z zakresu taktyki lekkiej piechoty, przygotowanych przez dowództwo Jednostki Strzeleckiej 2021 z Rzeszowa.

Strona główna » „Strzelec” w Budach Głogowskich » „Strzelec” w Budach Głogowskich

Napisano w 2014

Kontynuując realizację projektu „Wszyscy różni – wszyscy równi” – Caritas Diecezji Rzeszowskiej współpracując z Regionalnym Ośrodkiem Polityki Społecznej w Rzeszowie zaprosiła w dn. 28-29 października 2014 r. do Centrum w Budach Głogowskich osoby niepełnosprawne z WTZ w Kolbuszowej, WTZ w Ropczycach, ŚDS w Tyczynie i ŚDS w Strzyżowie. Po zakwaterowaniu uczestników oraz spotkaniu przy kawie i herbacie – wszyscy udali się do stadniny koni w Zabajce, gdzie z radością wzięli udział w przejażdżce bryczką oraz zwiedzaniu mini-zoo. Powróciwszy do Ośrodka w Budach Głogowskich – po wzmocnieniu się obiadem – osoby niepełnosprawne wraz z opiekunami uczestniczyły w zajęciach sportowych (siatkówka, tenis, „piłkarzyki”, bilard, badminton). Dużym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia artystyczne oraz spotkanie ze znanym podróżnikiem – Panem Tomaszem Moszczakiem. Wieczorem odbyła się natomiast dyskoteka.

Drugi dzień spotkania upłynął pod znakiem zajęć prowadzonych przez Pana Henryka Klimka – nauczyciela oraz członka Związku „Strzelec”. Ponadto, korzystając ze słonecznej pogody – goście Centrum w Budach Głogowskich kontynuowali rozgrywki sportowe, a także podziwiali piękno jesiennej przyrody, spacerując wzdłuż ekologicznej trasy „Natura 2000”. Zwieńczeniem całego projektu było wręczenie pucharów oraz nagród dla wszystkich uczestników.

Strona główna » „Wszyscy różni – wszyscy równi” – niepełnosprawni w Centrum Caritas w Budach Głogowskich (cz. II) » „Wszyscy różni – wszyscy równi” – niepełnosprawni w Centrum Caritas w Budach Głogowskich (cz. II)

Z piosenką w Centrum Caritas w Budach Głogowskich

18 października 2014 r. w Centrum Promocji Obszarów „Natura 2000” w Budach Głogowskich odbył się Wojewódzki Festiwal Piosenki Religijnej – pod hasłem „Dobrze jest dziękować Panu i śpiewać Imieniu Twemu, o Najwyższy”. Spotkanie rozpoczęła Pani Renata Czach – dyrektor Zespołu Szkół w Budach Głogowskich, która – jako główna organizatorka Festiwalu, powitała zaproszonych gości. Następnie głos zabrał ks. dr Piotr Potyrała z rzeszowskiej Caritas, który przedstawił założenia sieci ekologicznej „Natura 2000”.

Istotnym elementem spotkania była rywalizacja artystów – uczniów podzielonych na dwie grupy wiekowe. W przerwie spotkania prelekcję wygłosił Pan Jan Jodłowski, który zaprezentował obszary chronione w Polsce.

Emocje sięgnęły zenitu podczas ogłaszania wyników rywalizacji piosenkarskich. Wszyscy uczestnicy Festiwalu zaprezentowali wysoki poziom artystyczny, śpiewając Panu i miło spędzając czas.

Strona główna » Z piosenką w Centrum Caritas w Budach Głogowskich » Z piosenką w Centrum Caritas w Budach Głogowskich

„Natura 2000” z Janem Pawłem II

170 osób – uczniów i nauczycieli z Zespołu Szkół w Strażowie przybyło 15 października 2014 r. do Centrum Promocji Obszarów „Natura 2000” w Budach Głogowskich, aby przez modlitwę, udział w warsztatach i prezentacjach multimedialnych poznawać cechy charakterystyczne obszarów „Natura 2000”. Spotkanie rozpoczęła Msza św., koncelebrowana przez ks. Edwarda Wnęka – proboszcza ze Strażowa oraz ks. doktora Piotra Potyrałę z rzeszowskiej Caritas. W homilii ks. Piotr przybliżył sylwetkę św. Jana Pawła II, ukazując m. in. jego miłość i szacunek do przyrody. Po Mszy św. cała grupa oglądnęła prezentację multimedialną, połączoną z wyjaśnieniem, czym są obszary „Natura 2000”, Następnie ks. Piotr przedstawił zaangażowanie rzeszowskiej Caritas w różne formy pomagania potrzebującym, kładąc nacisk na wolontariat Szkolnych Kół Caritas.

Po przerwie na posiłek – uczniowie zostali podzieleni na 4 grupy, podejmując ciekawe formy aktywności (zajęcia artystyczne, „Kuchnia Natury”, „Apteka Natury”, „Ekstremum Natury”). Zwieńczeniem spotkania była rekreacja w postaci zajęć sportowych.

Strona główna » „Natura 2000” z Janem Pawłem II » „Natura 2000” z Janem Pawłem II

Niepełnosprawni z Rzeszowa w Ośrodku Caritas w Budach Głogowskich

21 września 2014 r. grupa osób niepełnosprawnych z Warsztatów Terapii Zajęciowej w Rzeszowie pod opieką kierownika placówki – Pana Krzysztofa Barana przybyli do Centrum Caritas w Budach Głogowskich. Gości powitał ks. dr Piotr Potyrała, a następnie wszyscy udali się na spacer do lasu. Przewodnikami byli: Pani Katarzyna Ruszała – prezes stowarzyszenia Ekoskop oraz Pan Maciej Kunysz. Podczas spaceru udało się zgromadzić obiekty do obserwacji pod mikroskopem, która wzbudziła wielkie zainteresowanie.

Po intensywnej pracy warsztatowej przyszedł czas na rekreację – wspólne grillowanie, dyskotekę oraz obiad, który zakończył intensywne spotkanie edukacyjno-rekreacyjne.

Strona główna » Niepełnosprawni z Rzeszowa w Ośrodku Caritas w Budach Głogowskich » Niepełnosprawni z Rzeszowa w Ośrodku Caritas w Budach Głogowskich

„Natura 2000” z Janem Pawłem II